{ "title": "Galiçya Cephesi", "image": "https://www.kurtulussavasi.gen.tr/images/galicya-cephesi.jpg", "date": "23.01.2024 03:56:13", "author": "Gurbet", "article": [ { "article": "Galiçya cephesi, Birinci Dünya Savaşı (1914 - 1918) sırasında genel olarak Doğu Cephesi olarak adlandırılan bölgede bulunan, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu ve Rus orduları arasında meydana gelen savaşlara ev sahipliği yapmış tarihi bir yerdir. Bu savaşa Osmanlı İmparatorluğu da 22 Temmuz 1916 tarihinden başlayarak bir aylık bir süre için yaklaşık 950.000 askeri güce sahip 15. Kolordu'yu görevlendirerek müttefik güçlerin yanında dahil olmuştur. Muharebenin sonucunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yenilmiş ve Rus güçleri Doğu Galiçya'yı ele geçirmiştir.

Galiçya Cephesi'ne Avusturya - Macaristan İmparatorluğu, birinci, üçüncü ve dördüncü ordular ile ikinci orduya bağlı ordu grubu ve süvari alayları ile seferberlik birliklerini kapsayan bir güçle dahil olmuştur. Buna karşılık Ruslar, dördüncü ve beşinci ordular ve daha sonrasında onlara katılan üçüncü ve sekizinci ordular ile savaşa girmiştir. Rus kuvvetlerine bağlı toplam asker sayısı 1.200.000 iken, Avusturya - Macaristan güçleri ise 950.000 askerden ve Osmanlı 15. Kolordusu'ndan oluşmaktaydı.

Galiçya Cephesi'nde gerçekleşen savaşların hemen öncesinde Avusturya - Macaristan İmparatorluğu Genelkurmay Başkanı, Rus Ordusu'nun Doğu Cephesi'ne olası bir askeri yığınak yapabilme durumunu önceden engellemek için, Polonya Krallığı'na hızlı bir taarruz kararı aldı. Ardından bu taarruz için kuzey orduları olarak anılan birinci ve dördüncü orduları görevlendirdi. Planın devreye sokulmasından hemen sonra Rus Ordusu da dördüncü ve beşinci ordularıyla savunma hattı oluşturarak Avusturya - Macaristan askeri birliklerinin ilerlemesini durdurmak amacındaydı. Fakat, daha sonradan üçüncü ve sekizinci Rus orduları Güneybatı Cephesi Komutanı tarafından Doğu Galiçya'ya taarruz ile görevlendirildi. En başta Avusturya - Macaristan Ordusu Genelkurmay Başkanı, Alman birliklerinin de taarruza destek olacaklarını ümit etmişti. Fakat, söz konusu bölgeye yakın Alman birlikleri savunma amaçlıydı ve bu nedenle istenen destek sağlanamadı. Bu durum Avusturya - Macaristan için Galiçya Cephesi'nin kaybını hızlandırmıştır.

Galiçya Cephesi'nde dört ana muharebe gerçekleşmiştir:
Krasnik Muharebesi Lublin dolaylarında gerçekleşmiş ve bu muharebede Avusturya - Macaristan üçüncü ordusu ile Rus dördüncü ordusu karşılaşmıştır. Bu muharebede Avusturya - Macaristan birlikleri Rus güçlerini geri püskürtmeyi başarmış ve yaklaşık 6.000 Rus askeri esir alınmıştır.

Avusturya - Macaristan birliklerinin Rus Ordusu'nu çevreleme çabaları her ne kadar gerçekleşmemiş olsa bile, Komarow Muharebesi'de 20.000 Rus askerinin esir edilmesi ile sonuçlanmıştır. Bu muharebede Avusturya - Macaristan dördüncü ordusu ile Rus beşinci ordusu çarpışmıştır.

Gnila Lipa Muharebesi, Avusturya - Macaristan kuvvetleri açısından bakıldığında tam bir bozgun olarak nitelendirilebilir. Daha önceki muharebelerin kaybı üzerine kuzeye doğru çekilmeye başlayan Rus birliklerine son bir darbe vurmak adına Avusturya - Macaristan Ordusu mutlak bir taarruza kalkmıştır. Fakat, bozguna uğrayan Rus dördüncü ve beşinci ordularına takviye kuvvet olarak yetişen Rus üçüncü ve sekizinci orduları sayesinde muharebe Rusların lehine sonuçlanmıştır.

Rus birliklerinin mutlak zaferiyle sonuçlanan Galiçya Cephesi Gnila Lipa Muharebesi'nin ardından, toparlanan beşinci orduya taarruz emri verilmiştir. Avusturya - Macaristan güçlerine katılar Sırbistan birliklerine rağmen Doğu Galiçya bu son taarruz ile kaybedilmiş ve Rusların kontrolü altına girmiştir.

Galiçya Cephesi'nde gerçekleştirilen tüm savaşların neticesinde, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu tarafında 30.000 asker esir düşmüş ve 40.000 asker hayatını kaybetmiştir. Bunun yanı sıra 90.000 Slav askeri saf değiştirerek Rus kuvvetlerine katılmıştır. Rus güçleri tarafında ise 40.000 asker esir düşmüş ve 285.000 asker ölmüştür.
" } ] }