{ "title": "Balkan Savaşları", "image": "https://www.kurtulussavasi.gen.tr/images/balkan-savaslari.jpg", "date": "21.01.2024 02:23:16", "author": "Tebar", "article": [ { "article": "Balkan savaşları

Birinci Balkan Savaşı (1912)

Topraklarını büyütme hesapları yapan Balkan devletleri (Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ) Trablusgarp savaşını fırsat bilerek aralarında anlaşama yaparak Osmanlı devletine savaş açmaya karar vermişlerdir. Osmanlı devleti zaten birçok bölgede savaşırken Balkan savaşı Osmanlı devletinin çökmesine yol açmış olup, Balkan devletleri de bundan fırsat bularak savaşı başlatmış ve Osmanlı devleti bu savaştan yenik ayrılmıştır.

Birinci Balkan Savaşının Sebepleri Nelerdir?

Fransız ihtilalinden sonra yayılan ve tüm ülkeyi etkisi altına alan milliyetçilik akımının Balkan devletleri üzerindeki etkisi.

Rusya'nın savaşı kazanmak için yanına çektiği Slav milletinin fazla toprak kazanacağı düşüncesi Balkan devletlerini savaşa sokmuştur.

Osmanlı devletinin Almanya'ya duyduğu hayranlık ve Almanya'nın yanında savaşa girerse kaybettiği toprakları geri alacağı ümidi İngiltere'yi Reval görüşmeleri sonrasında Rusya'yı balkanlarda serbest bırakması Balkanların topraklarını kaybetme korkusu yaşatmıştır.

Avrupa devletlerinin balkan devletlerini Osmanlının savaştan çok toprak parçası alacağını söylemeleri balkan devletlerini Osmanlı devletine karşı kışkırtmıştır.

Osmanlı devleti savaşlardan yenik, yorgun ve bitkin ayrıldığı için balkan devletlerin savaşı kolay kazanacağına inanmış olması.

Osmanlı devletindeki bazı yöneticilerin Balkan devletleriyle birleşmesi de savaşı başlatmalarına sebep olmuştur.

Bu nedenler sonucun da Osmanlı devleti ile Balkan devletleri arasında Londra Barış Antlaşması imzalanmıştır. (30 Mayıs 1913) antlaşmanın maddeleri şöyledir;
Birinci Balkan Savaşı'nın sonuçları
Birinci Balkan Savaşı'nın kaybedilmesi neden olur?
İkinci Balkan Savaşı (1913)

İkinci Balkan Savaşının Sebepleri Nelerdir?

Osmanlı devleti savaştan yorgun ve bitkini çıktığı için otoritesini kaybetmiştir ve balkan devletlerine bir fırsat sunmuştur. Osmanlı devletinin kalan topraklarını balkan devletleri kendi aralarında paylaşamamış olması tekrar toprak kazanma hevesiyle savaşın başlamasına neden olmuştur.

1. Balkan savaşı sonrasında Osmanlı devletinden kazandıkları toprakların büyük bir kısmını alan Bulgaristan'a karşı aralarında ittifak yapan Yunanistan Romanya Sırbistan ve Karadağ Bulgaristan'a saldırmıştır. Bu saldırıyı fırsat bilen Osmanlı devleti kaybettikleri toprakları geri almak için Bulgaristan'a savaş açmıştır. Osmanlı devleti savaşarak Edirne ve Kırklareli illerini geri almıştır. Bulgaristan savaştan yenik çıktığı için Osmanlı devleti ve Balkan devletleriyle barış imzalamak zorunda kalmıştır.

İkinci balkan savaşının sonuçları
Balkan Savaşları'nı Bitiren Antlaşmalar
" } ] }