{ "title": "Balkan Antantı", "image": "https://www.kurtulussavasi.gen.tr/images/balkan-antanti.gif", "date": "19.01.2024 03:37:08", "author": "ozan öztürk", "article": [ { "article": "
Balkan Atlantı, 9 Şubat 1934 yılında imzalanmıştır. Türk Devlet'i Lozan Antlaşması sonrası Balkanlarda yer alan devletlerle arasındaki ilişkiyi düzeltmek ve önemli gelişmeler yapmak için ikili birçok devletle antlaşma yapmıştır. Bu devletler ile arası oldukça iyidir. Yunanistan dışında hiçbir ülke ile arasında önemli bir sorun meydana gelmemiştir. İmzalanan Lozan Antlaşması ile belirlenen maddeler, normal bir şekilde yerine getirilmeye devam edilmiştir. 1930 senesinde Türkiye ile Yunanistan arasında kızışmanın ve yakınlaşmanın alevlenmesi ile Balkan Atlantı'nın kurulması gerçekleşecektir. Bu Paktın tabanını bir taraftan Yugoslav - Romen devletleri arasındaki antlaşma, diğer taraftan ise Türkiye – Yunanistan devletleri arasındaki 14 Eylül tarihinde gerçekleştirilen antlaşmalar oluşturmaktadır.

1934 yılının Şubat ayında Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya ülkelerinin Dış işleri Bakanları Belgrad'da toplanarak Balkan Atlantı'nın şekillenmesine öncülük etmişlerdir. Bu şekillenme ve tasarının ardından 9 Şubat 1934 yılında Balkan Atlantı Atina şehrinde resmen imzalanmıştır. Bu Atlant'a, Arnavutluk devleti İtalyanların baskısından dolayı, Bulgaristan ise Makedonya hakkında Yunanistan ve Yugoslavya ile bir zıtlaşma olmasından dolayı katılmamıştır. Bu Atlant'ın imzalanmasının en önemli nedenlerinden biri 1933 senesinden beri Almanya, İtalya ve Japonya'nın dünya cihanının tehdit etmeye yönelik benimsediği politikadır. Bunun yanı sıra devletler hızlı bir şekilde silahlanmaya başlamışlardır. Ayrıca Almanya ve İtalya balkanlarda yer alan topraklara saldırmak için iş birliği yapmasının öğrenilmesi Balkan Atlantı'nın imzalanmasına zemin hazırlamıştır. Balkanlarda yer alan devletler Almanya ve İtalya'nın bu yakınlaşmasına karşın aralarında bulunan ufak tefek meseleleri bir kenara bırakarak bir birlik oluşturmaya başlamışlardır. Türkiye devleti bu durum karşısında öncelikle kendi güvenliği için önemli tedbirler aldıktan sonra barışın korunabilmesi için önemli bir çaba göstermeye başlamıştır. Bunun sonucunda öncelikle Türkiye ile Yunanistan devletleri kendi aralarında 1933 senesinin Eylül ayında 10 senelik dokunulmazlık antlaşması imzaladı.

Balkan Atlantı'nda alınan bazı kararlar alınmıştır. Bunlar:
Balkan Atlantı sonrasında Türkiye, Balkanlarda yer alan topraklarını güvence altına almıştır. Ayrıca Türkiye devleti Balkanlarda barış görüşmelerine başlamış oldu. Balkan Atlantı, önemli bir başarıdır. Ancak bu başarı 1936 senesine kadar devam etmiştir. İtalya 1935 senesinde Habeşistan'a saldırması ile Milletler Cemiyeti'nin bu ülkeye barış kararı alması sebebiyle ve bu kararın başarılı bir şekilde uyulması için Balkan Atlantı'nı imzalayan devletler bu karara hep beraber uymuşlardır. Ancak 1936 senesinde Almanya'nın Balkanlar'ı ve Ortadoğu da yer alan ülkeleri himayesi altına alma isteği ve İtalya'nın Balkan Devletleri'nin arasını bozma isteği Balkan Atlantı'nın bozulmasına zemin hazırlamıştır. Bu bozulmaya neden olan ülkeler arasında İngiltere ve Fransa'da yer almaktadır. Balkan Devletleri son olarak 1940 senesinde Belgrad'da toplanmıştır.
" } ] }