Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kurtuluş Savaşı

Kurtuluş Savaşı

Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgisini belirleyen Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918) ile Anadolu ve Trakya her türlü işgale açık bir duruma geliyordu. Çünkü Mondros ateşkes hükümleri galip devletlere gerekli gördükleri her yeri işgal etme hakkı tanıyordu. Ülke işgale uğrarken Padişah için önemli olan; saltanatın, halifeliğin ve hanedanın selameti idi. Bu antlaşma çok ağır koşulları içerirken, İstanbul Hükümeti ileride yapılacak barış görüşmelerinde bu koşulları hafifletebileceğini umuyordu.

Mondros Ateşkes antlaşmasının hemen ardından işgaller başladı. Bu antlaşmanın 7 inci maddesine göre, İtilaf devletleri güvenliklerini tehdit eden bir durumu bahane ederek istedikleri bölgeleri işgal edebileceklerdi.

Boğazlar İngilizlerin kontrolüne geçti. İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler. Fransızlar ise; Trakya'daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler. İngilizler tarafından işgal edilen, Güney Doğu'daki bazı iller daha sonradan Fransızlara terk edilmiştir. İtalyanlar ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i işgal ettiler. Konya ve Akşehir'e de asker yolladılar. Mondros Mütarekesi'nin Doğu Anadolu'da 6 vilayetin Ermenilere bırakılacağına ilişkin maddesi Ermenileri harekete geçirdi. Ermeniler kurdukları Alaylarla Doğu Anadolu'da yayılmaya ve bölgedeki Türklere zulüm ve baskı yapmaya başladılar. Kozan, Osmaniye, Mersin ve Adana'ya Fransızlarla birlikte Ermeni çetecileri de geldi.

Yunanlılar kendilerine vaat edilen Ege Bölgesi'ni ele geçirmek üzere, İngiliz, Amerikan ve Fransız savaş gemilerinin koruması altında, 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgale başladılar. İzmir'in işgaline tepki olarak gazeteci Hasan Tahsin tarafından düşmana atılan ilk kurşun Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olmuştur.: Mondros ateşkes antlaşmasından sonra işgallerin başlamasına karşılık Padişah ve Osmanlı Hükümeti işgallere karşı ses çıkarmamışlar, orduyu geliştirip güçlendirmeye yönelmemişler, sadece kendi çıkarlarını düşünmüşler, çekingen ve korkak davranmışlar, ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için hiçbir tedbir almamışlardır.

Kurtuluş savaşımızda işgallere karşı ilk silahlı direniş Güneydoğu Anadolu'da Fransızlara karşı başlamışsa da ilk Kuvayı Milliye hareketi Batı Anadolu'da Yunanlılara karşı oluşturulmuştur. Yunan birliklerinin İzmir'i işgal etmesi ve Anadolu içlerine ilerlemeye başlamasına seyirci kalan Osmanlı Hükümeti'nden artık hiçbir şey beklenemezdi. Bu durum, Kuvayı Milliye'nin doğuşunu ve Milli Mücadele'nin başlamasını kolaylaştırıcı etkenler olmuştu. 19 Mayıs 1919'da Atatürk Samsun'a çıkmıştır. Amasya genelgesi yayınlanmıştır. Daha sonra Erzurum ve Sivas kongreleri gerçekleştirilmiştir. İstanbul'un işgali edilmesi ve Meclis-i Mebusan'ın kapatılmasıyla Osmanlı yönetimi çökmüştür. Padişah İtilaf Devletlerin esiri haline gelmişti. Böyle bir durumda ulus kendisini yönetmeye başlamalıdır. Ulusu temsil eden, ulus adına karar veren yetkili organa ihtiyaç vardır. Bu da yeni bir meclistir. 23 Nisan 1920'de 338 milletvekilinin katılımı ile TBMM açıldı.

Osmanlı Devleti ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Ermenistan, Belçika, Yunanistan, Hicaz, Polanya, Romanya, Sırp-Hırvat-Sloven ve Çekoslavakya devletleri arasında imzalanan, Türk'ün ölüm fermanı olarak bilinen Sevr anlaşması imzalanmıştır. TBMM'nin Sevr Antlaşmasına tepkisi çok sert olup, bu antlaşmayı imzalayanları ve onaylayanları vatan haini saymaya karar vermiştir. Doğu cephesi, Güney cephesi, Batı cephesi, I.-II. İnönü savaşları ve son olarak Sakarya meydan muharebesi savaşları verilmiştir. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Anadolu'nun sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalacağı bütün dünyaya kanıtlanmıştır. Mudanya ateşkes ardından Lozan barış anlaşması imzalanmış Yeni Türk Devleti tüm dünyaya kabul ettirilmiştir. Böylece Türkiye tüm sömürge uluslara örnek olmuştur.
Son Güncelleme : 19.01.2024 11:47:21
Kurtuluş Savaşı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kurtuluş Savaşı Yorumları
şifre

116 Yorum Yapılmış "Kurtuluş Savaşı"
ŞAKA GİBİ... NE BU ????? ATATÜRK GEÇİŞTİRİLMİŞ. SEVRİ KİMLER İMZALAMIŞ KİMİN EMRİYLE HİÇ BAHSEDİLMEMİŞ. DAHA PEK ÇOK ŞEYDEN BAHSEDİLMEMİŞ
Negi Nalbant . 28.10.2018 10:49:36
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
YA BENCE BU KONU GGÜZEL AMA DAHA DETAYLI OLSAYDI DAHA İYİ OLURDU AMA YİNEDE TŞKK .
Derin . 03.11.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
ödevime çok yardımcı oldunuz çok teşekkürler
Hasan Basri . 12.01.2013
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Çok güzel 3 kere okudum (: (: (: (:
Gizem . 13.11.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Üç tane beyinsiz Şarlatan yüzünden bu ölüm ve kalım Savaşının musebibi olmuş.Hiç yok yere savaş girerek Almanların yenilgisini bile bile bu bugünkü İttihat takaki denilen rezil adi partilerin En sonunda bütün ordu yenilmiş kayıtsız ve şatsız ülke düşmanlarının çizmesi ve işgalı altına bıraıkılıp Düşman gemisiyle Yurt dişına kaçarak Telat Almanyada,Enver Tacakistantda,Cemal Tifliste birer Ermeni kurşunşarına hedef olarak öldürülüp Enver moskof Ruslar tarafından öldürlümüş Büyük Atatür bir Mucize olarak hızır gibi imdatımza yetişrek koskcaman üç kıtya yayılan koskocaman impartluk küller arsında bugünkü Türkiye Cumhuryetini bu kavrulmuş yanmış küleri arsında Türkiye Cumhuryeti devletini kurmuştur.Mekanları cennet aziz ruhları Şad olsun.bu güzel muhteşem paylaşımnza çok tşk edrim.Harika.
Tc.bilgehan Vefa . 15.09.2015
CEVAP YAZ
Osmanlı alttan alttan yardımda bulunmuştur gözle görülen elle tutulan açık yardımda bulunamayacak kadar zor durumdaydı ama kuvayi milliye silah ve yardımda bulunmuştu.Unutmayalım ki atatürkü samsuna gönderen padişahtı ki o padişah yurt dışına çıkarken yanına devletin hiçbir malını almamıştı okuduğu birkaç kitap dahil.
Nuri . 15.03.2014
CEVAP YAZ
Kurtuluş savaşını kazanmasaydık , ülkemizi işgal eden yunanlılar bizi nasıl asimile ederlerdi acaba? Dilimizi ve dinimizi değiştirmeye kalkarlardı , geçmiş ile bağımızı kopartıp bizi batılılaştırırlardı. Peki kazandıktan sonra ne oldu. Yoksa işgal güçlerinin istediği içerden mi oldu ???
Perihan . 22.07.2013
CEVAP YAZ
ATATÜRKÜN 19 MAYIS 1919 DA SAMSUNA ÇIKMASI İLE MİLLİ MÜCADELENİN BAŞLAMIŞ OLMASI OSMANLI YÖNETİMİNİN ÇÖKMESİ HASAN TAHSİN TARAFINDAN İLK KURŞUNUN DÜŞMANA ATILMASIYLA KURTULUŞ SAVAŞININ BAŞLAMIŞ OLMASI YENİ TÜRK DEVLETİNİN TÜM DÜNYAYA KABUL ETTİRİLMESİ
Canan Uz . 09.06.2017
CEVAP YAZ
Bir yetişkin olarak inceledim ve ayrıca yararlandım da, özellikle ortaokul ve lise öğrencileri için ideal. Konu başlıkları olarak ayırmakta çok güzel olmuş. Emeğinize sağlık. Teşekkürler.
Turgay . 27.03.2016
CEVAP YAZ
Kurtuluş Savaşından halk kurtuluşunun bilimsel yöntemi çıkıyor. Devletçi yada toplumcu silahlı güç imiş. Türkiye tehlikeye girdiği bu gün niye PARTİLERİN ZEHİR AKAN GÖTÜNE yapışıyoruz?
Bayram Demir . 26.06.2017
CEVAP YAZ
Nuri kardeşim doru dedin padişah hic biseyi almadi bizim olani birakti gitti ne vermemiz gerekirdi sende yada sen elimde olan beyden feragat ederdin buda senin olsun padisahim diye
Bulent Usta . 11.10.2014
CEVAP YAZ
İYİ Kİ SONRADAN DOĞMUŞUM O ZAMANLARDA OLMAK İSTEMEZDİM BÜTÜN ŞEHİTLERİN BAŞI SAĞOLSUN ALLAH ANNELERİNE VE BABALARINA SABIR VERSİN ŞEHİTLERİNDE MEKANI CENET OLSUN
İlayda Kocatepe . 07.02.2017
CEVAP YAZ
çok güzel bir site olmuş bende merak ettim misakı milli lafı çok geçiyor bu aralar nedir dedim kendi kendime unutmuştum bu güzel bilgileri
Mahir . 18.10.2016
CEVAP YAZ
mudanya ateşkes anlaşması biraz yetersiz ama sadece kurtuluş savaşına bir sayfa yapmanız işinizin orjinallığını gösteriyor
Hamit . 03.01.2013
CEVAP YAZ
ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için hiçbir tedbir almamışlardır. Yanlış Atatürkü samsuna PADİŞAH göndermiştir
Anonim . 24.12.2018 20:21:26
CEVAP YAZ
çok iyi fakat ben bir orta okul oğrencisiyim biraz lise konularına kaçtı galiba fakat iyidi hoşuma gitti beğendim
Kadir . 05.05.2015
CEVAP YAZ
Hocamı kurtuluş savaşiyl ilgili bulmaca verdi eyer varsa elinizde ornekleri atabilseniz cok sevinirim
İsa . 02.11.2017
CEVAP YAZ
ben buraya ödevimi yapmak için girdim ve daha 5e gidiyorum çok güzel öğretmenim güzzel not verir inş.
Sıla . 22.10.2013
CEVAP YAZ
bilgileriniz için çok teşekkür ederim bu kadar detaylı bilgi edine bileceğimi hiç tahmin etmemiştim
Kenan . 24.02.2013
CEVAP YAZ
Abi her yerdeturk gücünü gösteriyoruz gurur duyarım adamla ve Türk olmanın sevincini yaşarım
Uioj . 11.01.2018
CEVAP YAZ
Çok_güzel_çok_beğendim. Bana_çok_yardımcı_oldu. Bunu_hazırlayanların_ellerine_sağlık...
Fatma.arslan . 02.01.2017
CEVAP YAZ
çok güzel bir bilgi siteyi çok sevdimm hem kurtuluş savaşını anlatıyor hem başka bilgiler veriyor
Kurtuluş Savaşı . 16.10.2013
CEVAP YAZ
Konum kurtuluş savaşı araştırmasıydı ama siz bana başta dünya savaşı dediniz o yüzden 87 aldım
Ege . 16.02.2014
CEVAP YAZ
kurtuluş savaşın da kadınlar erkekler vatanları için savaşmışlar ve vatanıma teşşekkür ederim
Merve . 03.03.2014
CEVAP YAZ
İşgaller biraz acı verici oldu ama türkler saolsun yinede kurtardılar kendi vatanını
Veysel . 18.10.2013
CEVAP YAZ
ÇOK İYİ İYKİ ÖDEVİMİ BURAN ARAŞTIRMIŞIM O YÜZDEN ÇOK MUTLUYUM LA LALA LA LALALA LA LA LA
Hadise . 27.11.2014
CEVAP YAZ
Bir asır geçmiş düşmanlar her zaman varlar,Ü lkemizin kiymetini bilelim, birlik olalım.
Kayhan . 28.04.2017
CEVAP YAZ
Muğla nerden onu öğrenmek istiyorum ? acaba muğla kimin tarafından işgal edildi
Admin2 . 30.01.2013
CEVAP YAZ
bence bu savaşta çok kan dökülmüş. tüm türk milleti mustafa kemal atatürke borçlu
Sofia . 05.11.2013
CEVAP YAZ
müthiş bir yazı olmuş gerçekten çok güzel. emeği geçenlere teşekkürler...
Efsa . 24.12.2013
CEVAP YAZ
off çok iyi ama ben bunu ingilizcesini yazıyorum bide performans ödevi :)
Utku . 24.12.2013
CEVAP YAZ
çok güzel bir yazı ve diğerlerine göre daha kısa yardımcı oldunuz saolun
Helin . 04.11.2013
CEVAP YAZ
KURTULUŞ SAVAŞINDA BATI CEPHESİNDE YAPILAN ŞAVAŞ VE KOMUTANLARI KİMLERDİR
Yusuf . 28.11.2016
CEVAP YAZ
Çok beğendim ihtiyacım olan bilgiyi aldım ve ödevimi yaptım.teşekkürler
Özlem Sevgin . 21.09.2016
CEVAP YAZ
ben bunu daha doğrusu buna bayıldım en azından gerçekten bayıldım.yani
Eylül Sema Kaya . 28.11.2013
CEVAP YAZ
Gerçekten Çok Teşekkürler. Derslerimde bana yardım ettiniz gerçekten.
Forever Lovatic . 07.11.2013
CEVAP YAZ
çokk güzel ama bir de kaynakça belitseydiniz cok ii olacaktı :)
Elif . 16.02.2015
CEVAP YAZ
benim babaannem in dedesi çannakkale savaşında şehit olmuş :(
Emirhan . 27.03.2017
CEVAP YAZ
Çok iyi güzel ama bunu kim yazacak çok sağlun yardımcı oldunuz
Deniz . 01.10.2014
CEVAP YAZ
saolun yarınki performans odevime yardım ettmiş sayılırsınız
Sehmus . 19.03.2014
CEVAP YAZ
çok bilgili bir sayfa ykbiöo gidiyorum 4c sınıfındayım
Arda Akın . 18.11.2013
CEVAP YAZ
bence güzel olmuş çok güzel çok yardımcı oldu teşekürler :D
Begüm Büyükbaş . 12.12.2016
CEVAP YAZ
ÇOK İYİ BİLGİLER VAR GELİP ZİYARET ETMENİZİ İSTERİM
Serhat Erdil . 22.12.2013
CEVAP YAZ
çok güzel çak beyendim süper bu siteyi her keze söylüyecem
Halil . 15.10.2014
CEVAP YAZ
çok güzeldi süperdi bana çok yardımcı oldu teşekkürler...
Mervenur . 06.04.2015
CEVAP YAZ
çok teşekkürler proje ödevimi yapmama yardımcı oldunuz...
Funda . 09.05.2016
CEVAP YAZ
çok işime yaradı annemden dayak yemedim enazından
Betül . 04.01.2014
CEVAP YAZ
ya bn size işgal edilen iller diyorum siz ne diyosununz.
Nilayy . 31.12.2013
CEVAP YAZ
süper olmuş ama biraz daha kısa olsa daha güzel olurmuş.
Aslınur . 03.11.2013
CEVAP YAZ
Çok teşekkür ederim slayt ödevime çok yardımcı oldunuz.
Kerem . 02.05.2016
CEVAP YAZ
çok teşekkür ederiz gerçekten çok işimize yaraddı
Orta Son . 14.10.2015
CEVAP YAZ
sol sütundaki linkleri kronolojik sıraya göre yapsanız.
Levent . 01.01.2017
CEVAP YAZ
güzel... istediğim bilgi değil ama güzel 2 kere okudum
Eda Ece . 07.04.2019 19:10:15
CEVAP YAZ
çok güzel yazılmış ve her ayrıntı var . yani çok güzel
İlknur . 30.01.2014
CEVAP YAZ
Bence çok güzel olmuş arkadaşlar. Ödevimi yapabilirim.
Kerem . 25.02.2014
CEVAP YAZ
osmanlı devleti birinci dünya ŞAVAŞINI nerede yaptı
Sudenaz . 23.03.2014
CEVAP YAZ
resmin altına açıklamasını yazsaydınız keşke .
Ahmet . 11.04.2014
CEVAP YAZ
çanakkale savaşını biz kazandık yani osmanlı
Zerda . 10.02.2017
CEVAP YAZ
Saolun cidden çok işimi gördü tekrardan teşekkürler.
Hüseyin Pro . 06.11.2017
CEVAP YAZ
çok da uzun değil aslında ama birazcık uzun :D
Yağmur . 08.03.2015
CEVAP YAZ
sayenizde sınavımdan yüksek aldım.çok teşşekkürler.
Eylül . 25.12.2016
CEVAP YAZ
çok qüzel bilqiler var ama ezberliyemiyorm bi türlü
Elif . 19.12.2013
CEVAP YAZ
Yalanlardan temiz gerçek bir tarih okumak dileğiyle
Rumuz Bahadır . 07.12.2013
CEVAP YAZ
yazmak saatlerimi aldı ama çok yardımcı oldu
Abdullah . 10.11.2014
CEVAP YAZ
iyiki ben sonra doğdum içim acıdı arkadaşlar
Berna . 04.03.2017
CEVAP YAZ
bu bilgi hem çok güzel hemde ödev için 1 numara .
Hüseyin Yurttapan . 10.10.2013
CEVAP YAZ
Çok beğendim bunları yazanlara teşekkür ederim.
Merve . 21.04.2016
CEVAP YAZ
çok kısa biraz daha uzun olabilirdi yani bence
Egemen Özsoy . 07.08.2015
CEVAP YAZ
Çok sağol ödedim için işe yaradı bu bilgiler
İrem Atik . 13.03.2019 18:22:31
CEVAP YAZ
gerçekten çok yararlı bilgiler var teşekkürler
Zeynep . 09.11.2013
CEVAP YAZ
çok uzun siz gine yazcaksınız ben ezberliycem
Dilek . 29.03.2014
CEVAP YAZ
ÖLÜM VE KALIM TAMAM DEVAM MÜCADELESİDİR
Mert . 16.11.2017
CEVAP YAZ
Ağabey bu site aşırı güzel.Çok sevdim.:)))))
Emir Kağan Duman . 21.10.2017
CEVAP YAZ
çok teşekkürler projeme çok yardımcı oldu:)
Saliha . 27.04.2016
CEVAP YAZ
ben fatma keser 6/P enin ögrencısıyım ben
Fatma Keser . 12.12.2014
CEVAP YAZ
Çok kısa ama işime yaradı teşekkür ederim
Mira Arslan . 03.03.2014
CEVAP YAZ
hariika vikipedia hep sorasını anlatıyor
Berkay . 08.10.2013
CEVAP YAZ
Güzel ama uzun ve ezberkemesi de çok zor
Betul . 08.01.2017
CEVAP YAZ
iyi yazmışsınız ama işime hiç yaramadı.
İsimsiz . 30.10.2015
CEVAP YAZ
ben bunu begendim ve bu cog guzel olmış
Mude . 25.02.2014
CEVAP YAZ
Cok uzun ben bu kadar uzun istemiyordum
Cansu . 29.12.2013
CEVAP YAZ
çok güzel işime yaradı teşekkür ederim
Emre . 04.01.2014
CEVAP YAZ
çok uzun ama ebru hocam için degeer :D
Hamza . 30.03.2015
CEVAP YAZ
çok iyi ama şimdi bunu kim yazıcak ya
Buket . 24.05.2014
CEVAP YAZ
Derslerin için yardımınız oldu tşkler
Yusuf Algan . 05.11.2013
CEVAP YAZ
bu çok uzun olmuş hala sonuç arıyorum
Buse Güler . 11.12.2013
CEVAP YAZ
ÖDEVİME ÇOK YARDIMCI OLDUNUZ SAOLUN.
Zeon . 05.05.2016
CEVAP YAZ
bu çok uzun yazana kadar canım çıktı
Ela Erdoğan . 06.02.2017
CEVAP YAZ
bana çok yararı ldu teşekkür ederim
Sıla Özgü . 28.10.2013
CEVAP YAZ
teşekür ederim çok yardımcı oldunuz
Gamze . 29.05.2014
CEVAP YAZ
okurken göz yaşım aktı çok duygusal
Ömer . 12.04.2014
CEVAP YAZ
YA ÇOK UZUN BUNU BEN NASIL YAZİM
Gülcan . 18.03.2014
CEVAP YAZ
bu nasıl sayfa ya hiç beğenmedim
Anonim . 09.02.2018
CEVAP YAZ
Çok iyi derslede yardımcı oluyor
Davut . 15.10.2019 15:13:57
CEVAP YAZ
Çok güzel ayrıntılar aglanmanış
Ece . 31.01.2014
CEVAP YAZ
bence çokk iyii kısa da degil.
Adem . 30.10.2013
CEVAP YAZ
çook yardımcı oldunuz yaa :)
Kuluç . 28.10.2013
CEVAP YAZ
iyiki savaşı biz kazanmışız
Duygu . 01.05.2013
CEVAP YAZ
çok uzun ama okumamam gerek
Rümeysa Şirin . 01.12.2013
CEVAP YAZ
sagolun ha teşekur edeyorum
Veli . 12.03.2014
CEVAP YAZ
Çok güzel anlatılmış
Efe . 17.02.2014
CEVAP YAZ
bence daha kısa olabilir
Ahmet . 15.03.2014
CEVAP YAZ
Allah sizden razı olsun
Emre Özgül . 06.01.2019 14:41:57
CEVAP YAZ
Türk olmanın gururuyla
Emos . 17.01.2019 12:19:32
CEVAP YAZ
rabia teşekkür ederim
Sudenaz . 23.03.2014
CEVAP YAZ
çok güzel yayınlanmış
Sevgi . 12.11.2013
CEVAP YAZ
Güzel ama çok uzun :D
Dk . 24.09.2013
CEVAP YAZ
çok uzun onu yazamam
Yağmur . 12.03.2014
CEVAP YAZ
güzel işime yaradı
Yeliz . 02.01.2014
CEVAP YAZ
iyi,güzel beğendim
Bilmiyorum . 23.10.2023 23:32:52
CEVAP YAZ
MÜKEMMEL BAYBAY
Buğra Tosun . 21.05.2014
CEVAP YAZ
bence çok güzel
Rabia . 05.03.2014
CEVAP YAZ
yeterli değiş
Omer . 26.03.2014
CEVAP YAZ
cok güzel
Mehmet . 26.12.2013
CEVAP YAZ
Cok uzun
Ece . 26.12.2013
CEVAP YAZ
güzel
Enes . 30.12.2013
CEVAP YAZ
Sakarya Meydan Muharebesi
Sakarya Meydan Muharebesi
23 Ağustos – 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan. Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi; Kurtuluş Savaşı içinde kader tayin edici olmuştur.Bu savaştan önce Yunanlıların başlıca hedefi; Ankara yönünde ilerleyerek,...
1.İnönü Savaşı
1.İnönü Savaşı
1. İnönü Savaşı, 6 Ocak 1921 tarihinde iki taraftan saldırıya geçen Yunan ordularıyla İnönü mevzilerinde savunmada olan Türk kuvvetleri arasında yapılan savaştır. 6 Ocak 1921 tarihine kadar Uşak ve Bursa bölgelerinde hazırlıklarını tamamlayan Yunan k...
Misaki Milli Nedir
Misaki Milli Nedir
Misak-ı Milli, Türklerin Kurtuluş Savaşının siyasi manifestosu olan altı maddelik bir bildiri adıdır. İstanbul'da toplanan son Osmanlı Meclisi tarafından bu bildiri 28 Ocak 1920 yılında oybirliği ile kabul edilmiştir ve kabul edildikten sonraki 17 Şu...
Moskova Antlaşması
Moskova Antlaşması
Moskova antlaşması, TBMM ve Rusya arasında karşılıklı menfaatler adına 16 Mart 1921 tarihinde imzalanmış bir antlaşmadır. Rusya'nın komünist ihtilaline maruz kalması sebebiyle savaştan çekilmesi, İtilaf devletlerinin tepkisine sebep olmuştu. Rusya'da...
Boğazlar Sorunu
Boğazlar Sorunu
Boğazlar Sorunu, İtilaf Devletleri tarafından ortaya atılmış, Çanakkale ve İstanbul Boğazları'nın stratejik öneminden faydalanabilmek adına Osmanlı üzerinde kurgulanan planlardan bir tanesi olarak tarihteki yerini almıştır. Boğazlar Sorunu sadece Osm...
İzmir İktisat Kongresi
İzmir İktisat Kongresi
İzmir İktisat Kongresi İzmir'de Banka-han binasında toplanan yeni Türkiye'nin ekonomik sorunlarının tartışıldığı bir kongredir. Yeni Türk devletinin temelleri 23 nisan 1920'de atılmıştı fakat en önemli sorunun ülkenin işgallerden kurtarılması olarak ...
Reval Görüşmeleri
Reval Görüşmeleri
Reval Görüşmeleri, görüşmelerin başlaması ve ilerleyiş süresi; Tarihler 9 Haziran 1908'i gösterirken bu günün sabahında Finlandiya Körfezi'nin Baltık kıyısında bulunan Reval bu günkü Estonya'nın başkenti konumunda bulunan Tallin'de zamanın İngiltere ...
Musul Sorunu
Musul Sorunu
Musul Sorunu, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde başlayıp Cumhuriyet'in ilk yıllarında dahi devam eden önemli sınır sorunlarından bir tanesidir. Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti zamanında sınırları içerisinde yer alan bu topraklar, Sanayi İnkılâbı'nd...
Güney Cephesi
Güney Cephesi
Güney Cephesi, Kurtuluş Savaşı döneminde Antep, Urfa ve Maraş'ta Türk askerlerinin Fransızlara karşı mücadele ettiği cephedir. Bu anlamda Güney Cephesine Fransız cephesi ya da Kilikya cephesi de denilmektedir. Güney Cephesinde sadece Fransızlara karş...
Maarif Kongresi
Maarif Kongresi
Maarif Kongresi, 15-21 Temmuz 1921 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilmiştir. O sırada Eskişehir-Kütahya savaşları yapılmakta, Sakarya'da askerler doğuya çekilmekteydi. Böylesine sıcak bir atmosferde 180 kişiden fazla bir katılımcının yer aldığı kongr...
2. İnönü Savaşı
2. İnönü Savaşı
2. İnönü Savaşı, 23 Mart 1921'de Yunan hücumuyla başlayan, milli mücadeledeki en kritik savaşlardan biridir. TBMM Hükümetinin geleceği, milli mücadele ruhunun tazelenmesi, İtilaf Devletleri'nin tutumu, vs. Birçok açıdan çok önemli bir dönüm noktası o...
Çerkez Ethem İsyanı
Çerkez Ethem İsyanı
Çerkez Ethem isyanı, Milli Mücadele içinde yer alan diğer isyanlardan daha farklı sebeplere sahiptir. Bu ayaklanmanın etnik bir sebebi olmadığı gibi, bölgesel bir nedene de dayanmamaktadır. Vatan savunmasında kendi birliğiyle görev yapan Çerkez Ethem...

 

Sakarya Meydan Muharebesi
1.İnönü Savaşı
Misaki Milli Nedir
Moskova Antlaşması
Boğazlar Sorunu
İzmir İktisat Kongresi
Reval Görüşmeleri
Musul Sorunu
Güney Cephesi
Maarif Kongresi
2. İnönü Savaşı
Çerkez Ethem İsyanı
Havza Genelgesi
Amasya Genelgesi
Kütahya Eskişehir Savaşı
Ermeni Sorunu
Balkan Savaşları
Kars Antlaşması
Erzurum Kongresi
Sevr Antlaşması
Ankara Antlaşması
Suriye Filistin Cephesi
Manda ve Himaye Nedir
Doğu Cephesi
Büyük Taaruz
Misakı İktisadi
Atatürkün Samsuna Çıkışı
Gümrü Antlaşması
Mudanya Ateşkes Antlaşması
Kuvayi-milliye
Popüler İçerik
Havza Genelgesi
Havza Genelgesi
Havza Genelgesi, 28-29 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktıktan sonra ilk resmi tepkisi olması sebebiyle tarihte büyük bir öneme sahip...
Amasya Genelgesi
Amasya Genelgesi
Amasya Genelgesi, Türkiye'nin temellerinin atıldığı, ulusal egemenliğin ve tam bağımsızlığın en büyük adımlarının atıldığı önemli bir bildiridir. Yeni...
Kütahya Eskişehir Savaşı
Kütahya Eskişehir Savaşı
Kütahya Eskişehir Savaşı 10 Temmuz 1921 ve 24 Temmuz 1921 tarihleri arasında Yunanistan ile Ankara Hükümeti ordusu arasında gerçekleşen savaştır. Muha...
Ermeni Sorunu
Ermeni Sorunu
Günümüzde içinden çıkılması güç bir durum haline gelmiş olan bir sorundur. Ermeni Sorunu. Tıpkı geçmişte Osmanlı’ya yapıldığı gibi günümüzde de Türk...
Balkan Savaşları
Balkan Savaşları
Balkan savaşlarıBirinci Balkan Savaşı (1912)Birinci balkan savaşının nedenleriTopraklarını büyütme hesapları yapan Balkan devletleri (Bulgaristan,Yuna...
Kars Antlaşması
Kars Antlaşması
Kars Antlaşması, Sovyetler Birliği döneminde, birliğin himayesinde bulunan üç cumhuriyet; Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye Cumhuriyeti ara...
Erzurum Kongresi
Erzurum Kongresi
Erzurum Kongresi, bölgesel müdafaa cemiyetlerinin katılımıyla 21 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da toplanan bölgesel nitelikli bir...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sakarya Meydan Muharebesi
1.İnönü Savaşı
Misaki Milli Nedir
Moskova Antlaşması
Boğazlar Sorunu
Sakarya Meydan Muhaberesi
Sakarya Meydan Muhaberesi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Sakarya Meydan Muhaberesi
Sakarya Meydan Muhaberesi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024